Over mij

auke ottenAuke Otten (1986, Sittard) doorloopt het VWO aan het Rombouts College te Brunssum. Journalistieke prikkeling monden uit in een aantal bijdrages voor de schoolkrant. De biologie vindt hij echter machtig interessant, vooral het menselijk lichaam. Daarom start hij in 2005 met de opleiding moleculaire levenswetenschappen aan de universiteit van Maastricht. Er is een klein deeltje in de menselijke cel dat hem intrigeert: het mitochondrion. Deze kleine energiefabrieken zijn opmerkelijk in de evolutie van mens, dier en plant.

Na een klein uitstapje cardiovasculaire biologie in de masteropleiding Cardiovascular Biology and medicine aan dezelfde universiteit, krijgt hij de kans om te promoveren bij de afdeling Klinische Genetica in Maastricht. Daar bestudeert hij momenteel de centrale rol van mitochondriën in het ontstaan van ziektes in de energiehuishouding. De zebravis fungeert daarbij als model. In november 2017 promoveert hij op dit onderwerp en levert hij zijn thesis af.

Zijn wetenschappelijke carrière zet hij dan in eerste instantie voort bij de afdeling radiation oncology aan dezelfde universiteit. Toch voelt hij dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Deze vindt hij aan de University of California, San Diego (UCSD), waar bij sinds 3 april 2017 werkt bij de afdeling Dermatologie. Hier onderzoekt hij de genetische factoren die van belang zijn tijdens de ontwikkeling van nieuw weefsel, met een focus op de huid.

Tijdens zijn promotieonderzoek volgt hij (2014) een cursus wetenschapsjournalistiek bij de Stichting Cursussen Wetenschapscorrespondentie (SCW) in Amsterdam. Het bevalt hem uitstekend en ook de docenten zijn positief over zijn capaciteiten als wetenschapsjournalistiek. Om naast een wetenschappelijke carrière uiting te geven aan (journalistiek) schrijven start hij deze website. Om de wereld te informeren, zijn mening te geven en om gewoon lekker te kunnen schrijven. En zeker ook over zijn belevenissen in de wetenschappelijke wereld van Amerika.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this pageEmail this to someone